Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Linkwood 10 Year Old 2011 The Firkin Ten

Tasting Notes Posted on 20/09/2024 16:30

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 10 Year Old 2011/2023 The Firkin Ten, Madeira Cask #SC51
Kleur: koper
ABV: 48.9%

Madeira

Een firkin is een vat van zo’n 70 liter. En Michael Collings (een man met meer dan 50 jaar in de business en onder andere de bedenker van de Johnnie Walker Blue Label en de Classic Malts reeks!) is de bezieler van de zogenaamde Firkin Whisky Company. Met zijn bedrijf bottelde hij deze 10-jarige Linkwood, die zijn leven doorbracht op een Madeira vat!

Dat wordt je trouwens meteen gewaar op de neus. Het zachte, bijna delicate fruitige karakter van Linkwood wordt hier helemaal omfloerst door de donkerzoete toetsen van de Madeira. Karamel, gestoofd fruit, koffie en noten zijn mijn deel. En… het ruikt bijzonder lekker!

Ook op smaak is het al Madeira wat de klok slaat. Donkerzoet en kruidig (denk kruidnagel, peper en zelfs iets van oregano). Het fruitige vertaalt zich naar gestoofde aardbeien, abrikozen en perzik, maar ook mirabellen en zelfs ananas op de BBQ. Dit staat me heel erg aan.

De afdronk is lang genoeg, maar flink kruidig en zacht drogend. Aangenaam!

Lekker an sich, maar ik kan me voorstellen dat dit zalig is over een bolletje vanille-ijs.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Linkwood 13 Year Old 2009 Signatory Vintage for Kirsh Import

Tasting Notes Posted on 20/09/2024 06:30

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 13 Year Old 2009/2022 Signatory Vintage for Kirsh Import, First Fill Sherry Butt Finish
Kleur: koper
ABV: 43%

Belofte

Signatory, de bekende bottelaar uit Pitlochry, bottelde deze 13-jarige Linkwood voor het Duitse Kirsch Import, nadat deze jonge malt een finish had gekregen op een first fill sherry butt. Het heeft hem alvast een prachtig koperen kleurtje gegeven. Hij werd versneden naar een drinksterkte van 43%.

Ooh, die neus is zalig. Al het goeie van sherry, zonder dat het gaat domineren. Zacht, clean en erg fruitig. Denk appels, kersen, aardbeien, maar ook een handjevol noten en melkchocolade. Uiteindelijk nog wat gekonfijte citroen, vanille en wat eikenhout. Uitstekende neus!

Toegegeven, de body is wat aan de lichte kant. Het eerste wat ik proef zijn die typische colasnoepjes, gevolgd door wat noten en aardbeienconfituur. Wat munt en kruidnagel gaan met elkaar in de clinch, terwijl het hout tevens voor een bittertje zorgt. Nog altijd zeer lekker, maar hij kan de belofte van de neus niet helemaal waarmaken.

De afdronk is best gepeperd te noemen met toetsen van toffee en gepolijste eik. Lang en warm.

Een erg goeie Linkwood, hoor. En onze Duitse vrienden verkopen hem voor zo’n 65 tot 70 EUR, wat ik zeer billijk vind. Dankjewel, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Linkwood 10 Year Old 2012 Cadenhead’s Authentic Collection

Tasting Notes Posted on 19/09/2024 16:30

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 10 Year Old 2012/2023 Cadenhead’s Authentic Collection, Bourbon Hogshead, 274 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 55.4%

Herbaal

Deze jonge Linkwood komt uit de zogenaamde Authentic Collection van Cadenhead’s, één van Schotland’s oudste bottelaars. Authentic Collection betekent vatsterkte. We gaan het meemaken.

De neus is best herbaal te noemen. Herfstbladeren, groenhout, verse eik en rozenblaadjes. Dat wordt verder mooi aangevuld met flink wat vanille, bloemsuiker en iets van witte pompelmoes. Cake! Een hart van mout waarbij honing en een druppeltje ahornsiroop zorgen voor een extra zoete toets.

Verrassend drinkbaar op iets meer dan 55%. Het gaat deze Linkwood goed af. Op smaak krijg ik naast flink wat houtkruiden en peper vooral pompelmoes en appelsap, witte perzik en sappige peren. Maar ook de honing doet zijn duit in het zakje. De kruiden zijn wat mij betreft net iets te fel om de malt te laten schitteren, maar lekker is hij alleszins.

Ook de afdronk, die eigenlijk niet bepaald lang is, blijkt herbaal. Denk herfstbladeren en mos. De fruitigheid verdwijnt compleet en hij sterft een wel flink bittere en kurkdroge dood, wat een beetje afbreuk doet aan de proefervaring.

Jammer dat hij in de finish zo flink uit de bocht ging.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Linkwood 13 Year Old 2009 Signatory Vintage

Tasting Notes Posted on 19/09/2024 06:30

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 13 Year Old 2009/2022 Signatory Vintage, Bourbon Barrels #34013/14/15/16, 928 bts
Kleur: stro
ABV: 46%

Snoeperig en Speels

Linkwood, in Elgin, is een minder frequente distilleerderij, moet ik zeggen. Ik heb het dan echt wel enkel over het verschijnen op de radar van Whivie. Dit is nog maar mijn 55e op meer dan 6000 geproefde whisky’s. Het betreft een vatting van niet minder dan 4 bourbon barrels die in 2022 op de markt werden gebracht door Signatory, bovendien versneden naar 46%. Dat leverde bijna 1.000 flessen op!

Zachte, maar bijzonder fruitige neus op appels en ananas met een hint van kruisbes. Nog een druppeltje druivensap en wat Jelly Beans. Snoeperig en speels.

Hola, lekker waxy en meteen flink kruidig. Denk witte peper en gekonfijte gember. Maar ook hier is het vooral het fruit en de karamel dat met de aandacht gaat lopen. Oh, oh, wat is dit gevaarlijk drinkbaar zeg. Sterkte is prima, hoor. Hij heeft voldoende punch. Opnieuw snoeperig en speels. We hebben een titel!

De finish is gezellig lang en waxy en even – heel even – moet ik aan Clynelish denken. Nou, dan hoor je mij niet klagen.

Bijzonder betaalbare en erg lekkere Linkwood. Niet eens 60 EUR! Bedankt, Arno!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Fettercairn 15 Year Old 2006 Stalla Dhu

Tasting Notes Posted on 18/09/2024 16:30

Distilleerderij: Fettercairn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Fettercairn 15 Year Old 2006/2022 Stalla Dhu, Refill Hogshead #Z06/107720
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Bekorend

Van de relatief nieuwe bottelaar Stalla Dhu – die ik voor het eerst leerde kennen op Spirits in the Sky eind 2023 – tikte ik een sample op de kop van een 15-jarige Fettercairn. Erg bleek spul, hoor.

Erg frisse en speelse neus op allerhande wit fruit, ananaskers en kiwi. Nog wat sappige peren en iets van meloen, maar ook marsepein en suikerspin. Guimauve! Deze Fettercairn flirt met de tropen.

Lekker olieachtig, bijna waxy, op de tong met wederom wit fruit en ananaskers, maar ook ananas zelve! Wat pompelmoes en houtkruiden die hem van warmte voorzien. Vanille en iets mineraal als van kiezels verschijnt midpalate. Prima balans, hoor. Erg goed.

De relatief kruidige afdronk is best lang te noemen en erg bevredigend.

Erg mooie Fettercairn die bovenal op de neus bekoort, op smaak charmeert en in de afdronk bevredigt. Can’t ask for more. Je betaalt zo’n 120 EUR voor een fles en dat is hij dubbel en dwars waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Fettercairn 11 Year Old 2008 Old Malt Cask

Tasting Notes Posted on 18/09/2024 06:30

Distilleerderij: Fettercairn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Fettercairn 11 Year Old 2008/2019 Old Malt Cask, Hunter Laing, Refill Butt #16646, 606 bts
Kleur: licht goud
ABV: 50%

Appelsap

De meeste malts in de Old Malt Cask reeks van Hunter Laing worden gebotteld op 50%. Dat is voor deze jonge Fettercairn niet anders. Een refill butt dat maar liefst 606 flessen opleverde na versnijden. Ik ben eens benieuwd.

Romige neus op boter, appelsap, aalbessen en onrijpe aardbeien met een hint van witte chocolade. Iets herbaal als van stro en bosgrond na een regenbui. Relatief eenvoudig, maar aangenaam.

De body is verrassend licht – verrassend na die romige neus bedoel ik dan – en de malt verrassend zoet. Denk moutsuiker, vanille, honing, meloen en appelsap. Wel pittig gekruid. Denk witte peper, gekonfijte gember en zoethout. Opnieuw, relatief eenvoudig, maar aangenaam.

In de lange afdronk krijg ik nog meer kruidigheid, terwijl ook appelsap hier present tekent. Een frisse lift van munt op het sterfbed.

Braaf, toegankelijk, eenvoudig maar charmant. Dank je wel voor het sample, Dieter!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Moersleutel Motueka x7

Tasting Notes Posted on 17/09/2024 16:30

Brouwerij: Moersleutel
Regio: Nederland
Fles: Moersleutel Motueka x7, NEDIPA, 440ml
Kleur: goudblond
ABV: 8.5%

Papaya

Okay, dit is een NEDIPA… het begint stilaan ingewikkeld te worden. Maar voor de ongeïnitieerden: NEDIPA staat voor New England Double India Pale Ale. Da’s een mondvol. Net zoals bij de Secret Vic x7, wordt voor dit biertje de Motueka hop, uit Nieuw Zeeland, tot 7 maal ingezet tijdens het brouwproces. Net als de Vic Secret schenkt deze NEDIPA een licht troebel, zacht parelend goudblond met een prachtige spierwitte kraag van middelgrote bellen, die gans de proefsessie overeind blijft.

De neus is een verfrissende mix van steenfruit, limoen, mango en papaya, aangevuld met al even frisse, groene toetsen als van basilicum. Goed, hoor!

Deze is vooral erg zoet op perzik, abrikoos, papaya en mango, met slechts een zachte bitterheid als van citrusfruit. Dat maakt hem een tikkeltje minder dorstlessend, maar zeker niet minder lekker. Serveer hem wel best lekker koel (op zo’n 8°) voor het beste resultaat.

Van een afdronk is hier amper sprake (hey, het is wel een biertje, hé!) maar hij blijft wel lekker zoet en nodigt uit tot een volgende slok.

Hoewel de Vic Secret mij meer beviel, is ook deze Motueka een erg doordrinkbaar biertje. Dankjewel, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 31-03-2024



Bier: Moersleutel Vic Secret x7

Tasting Notes Posted on 17/09/2024 06:30

Brouwerij: Moersleutel
Regio: Nederland
Fles: Moersleutel Vic Secret x7, Double IPA, 440ml
Kleur: goudblond
ABV: 8%

Steenfruit

Voor deze DIPA, oftewel Double India Pale Ale, werd de Australische hopsoort Vic Secret op niet minder dan 7 verschillende momenten in het brouwproces ingezet. Hij schenkt een helder, parelend goudblond met een prachtige spierwitte kraag van middelgrote bellen. Die kraagt blijft heel de proefsessie overeind, wat er erg smakelijk uitziet.

Bijzonder frisse, fruitige neus op perzik en abrikoos, gevolgd door een zacht bittertje. Dit is echt wel een stijl die me ligt.

Ook op de tong komt het steenfruit er mooi door, maar wordt toch wat overstemt door citrusfruit – wat ik zeker geen nadeel vind. Citroen en limoen en een hint van de zacht bittere ugli. Dit is bijzonder dorstlessend, zeker met die stevige bitterheid die er achteraan nog aan toegevoegd wordt.

Toegegeven, de afdronk is aan de korte kant, maar blijft mooi bitterzoet met roze pompelmoes op het sterfbed.

En dat terwijl het eerste lentezonnetje zicht laat zien op het terras. Beter wordt het vandaag niet. Merci, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 31-03-2024



Bier: Moersleutel Sanut

Tasting Notes Posted on 16/09/2024 16:30

Brouwerij: Moersleutel
Regio: Nederland
Fles: Moersleutel Sanut, Barley Wine, 440ml
Kleur: rood
ABV: 9.5%

Aardbeienijs

De Sanut van de Alkmaarse Moersleutel brouwerij is een Barley Wine, die gebrouwen werd na toevoeging van – niet lachen – Macarons met aardbeien, marshmallow en kokosnoot. Vandaar de subtitel ‘The Strawberry Coconut Macaron Muncher’. Trouwens, barley wine is geen wijn, natuurlijk, maar een biersoort met flink wat restsuikers, een stijl die in de 18e eeuw populair werd. Door het hoge alcoholpercentage is het ook een bier dat lang bewaard kan worden. De brouwer heeft meer gerst nodig (want meer suikers) en een gist die bestand is tegen een hoger alcoholpercentage. En meer hop om de smaak gebalanceerd te houden. Dat zorgt er teven voor dat een barley wine minder koolzuur en schuim heeft, wat je hier niet zou zeggen want hij schenkt een helder rood met een hoge kraag van minuscule belletjes die goed standhouden.

Jawadde… Dit ruikt snoeperig zoet naar aardbeienconfituur en weinig meer! Mier- en mierzoet. Na enkele ogenblikken lijkt daar nog kersensap en appelmoes aan toegevoegd, maar het is toch vooral rood fruit op de neus. Wel lekker fris, hoor.

Verrassend romig op smaak, alsof ik aardbeienijs in de mond heb. En nu komt er toch echt wel iets van macaron en kokosnoot door, echt waar. Het zit niet tussen mijn oren. Dearly Beloved bevestigt (want dit lust zij ook graag). Verleidelijk zoet, maar verdacht fris voor een biertje van bijna 10%. Ik laat het mij welgevallen.

De finish is meer van hetzelfde: aardbeienconfituur in vloeibare vorm!

Eigenlijk echt iets voor in de zomer, hoor. Thx, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2024



Bier: Moersleutel Fruit Bomb

Tasting Notes Posted on 16/09/2024 06:30

Brouwerij: Moersleutel
Regio: Nederland
Fles: Moersleutel Fruit Bomb, DIPA, 440ml
Kleur: goudblond
ABV: 8%

Big Brother

Dit is een DIPA. Een watte? Een bierstijl die wat straffer uit de hoek komt als een IPA, want DIPA staat voor Double IPA, omdat er een grotere hoeveelheid hop en mout gebruikt wordt. Maar net zoals bij een IPA mag je je aan flink wat fruitige toetsen verwachten. En het feit dat de beer enigneers van Moersleutel uit het Nederlandse Alkmaar deze DIPA de naam ‘Fruit Bomb’ meegaven zegt genoeg, me dunkt. Deze schenkt een troebel goudblond met een witte kraag met middelgrote belletjes. De kraag gaat relatief snel liggen en laat een films van zo’n 1cm op het bier staan. Deze zit wel op een flinke 8%.

Bitterzoete neus op ananas en citroensap met een hint van mango. Ja, dit is een gelijkaardig fruitbommetje als de Crank the Juice, met eveneens een mooi bitter randje. Maar op de neus wordt wel snel duidelijk dat deze meer punch gaat hebben op de tong.

Hola! Dit staat mij heel erg aan. De tropische toetsen – met ananas op kop – domineren. Flink wat bitterzoet citrusfruit flankeert de ananas, die wel van de BBQ lijkt te komen. Erg sappig en ietwat donkerzoet, alsof de Maillardreactie al is ingetreden.

Het voordeel van het hogere alcoholpercentage laat zich ook voelen in de afdronk. Die is hier wel degelijk aanwezig, zelfs middellang, en erg verfrissend door zijn bitter randje.

Dorstlessende grote broer van de Crank the Juice IPA. Merci, Benny, dat was genieten!

Geproefd door Mark Dermul op 30-03-2024



Bier: Moersleutel Crank the Juice

Tasting Notes Posted on 15/09/2024 16:30

Brouwerij: Moersleutel
Regio: Nederland
Fles: Moersleutel Crank the Juice, Hazy IPA, 440ml
Kleur: troebel goudblond
ABV: 5.5%

Fruitmolen

Crank the Juice is een zogenaamde Hazy IPA uit Alkmaar van de jongens en meisjes van craft brewery Moersleutel. Weer zo’n mooi label waar allerhande fruit door de vleesmolen gedraaid wordt (of is het dan een fruitmolen?). Goed gevonden! Deze schenkt een troebel (ah, ja!) goudblond met een witte kraag met kleine belletjes. De kraag gaat relatief snel liggen en laat een films van zo’n 2mm op het bier staan.

Bitterzoete neus op appelsiensap en ananas met een hint van mango. Ja, dit is een fruitbommetje met een mooi bitter randje.

Zoals te verwachten was, kapt deze veel te vlot naar binnen. Het feit dat hij op een aanvaardbaar alcoholpercentage gebotteld werd, zit daar voor veel tussen. Heerlijk verfrissend op vooral citrusfruit, maar ook op smaak flirt deze Crank the Juice met wat tropische toetsen.

Finish? Welke finish? Hier is geen sprake van. Rap nog een slok nemen, zie!

Heerlijk verfrissende Hazy IPA, gebrouwen van mout, tarwe en haver met prachtige fruittoetsen. Als IPA en soortgelijke jouw stijl zijn, dan ga je deze geweldig vinden. Merci, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 30-03-2024



Bier: Moersleutel Could You Pass Me The Insulated Cable Cutter

Tasting Notes Posted on 15/09/2024 06:30

Brouwerij: Moersleutel
Regio: Nederland
Fles: Moersleutel Could You Pass Me The Insulated Cable Cutter, TIPA, 440ml
Kleur: goud
ABV: 11%

Perzik

TIPA? Zij u TIPA? Dat moest ik even Googlen… Is een IPA waarbij alles ‘tripel’ is. Het bier is bitterder, hoppiger en fruitiger dan een DIPA, maar dus zwaarder dan een IPA. Veel zwaarder… Deze zit immers op 11%. En wat een naam, alweer? Hiervoor werd gebruikt gemaakt van drie hopsoorten, zijnde Galaxy, Citra en Callista. Hij schenkt troebel, maar goudkleurig met een spierwitte kraag die mooi blijft staan. Ik krijg wel wat gistvlokken mee, maar die neem ik voor lief.

Net als zijn broertjes is ook deze erg fris en fruitig op de neus met een mooi bitterzoet randje. Denk pompelmoes, maar ook meloen en perzik. Agrums op de achtergrond. Ook deze TIPA flirt met de tropen.

Heerlijk mondgevoel. Een pak ronder dan de broertjes en bijna romig. Maar ook – niet geheel onverwacht – een tikkeltje boozy. Tropisch fruit komt eerst, gevolgd door een zacht bittertje als van een druivenpit.

Je kan toch al van een afdronk spreken in die zin dat de perzik en pompelmoes nazinderen en doen verlangen naar een volgende slok.

Op jouw gezondheid, Manny! Tip voor een weekendje weg: brouwerijbezoek bij Moersleutel en dan 3km stappen tot bij Wullie van de Hielander voor een geweldig whiskydiner, wat denk je? Hopla, geboekt! Iets om naar uit te kijken.

Geproefd door Mark Dermul op 31-03-2024



Cognac: Mauxion Lot 36 Borderies Selected by Passion for Whisky

Tasting Notes Posted on 14/09/2024 16:30

Distilleerderij : Mauxion
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Mauxion Lot 36 Borderies, Selected by Passion for Whisky, 42 bts
Kleur: koper
ABV: 43.2%

Sereniteit

Een cognac van meer dan 80 jaar oud… da’s toch iets wat je niet vaak tegenkomt. Ware dit whisky, dan was het spul onbetaalbaar. Niet moeilijk dat steeds meer whiskyliefhebbers hun weg naar deze goddelijke Franse nectar vinden. In dit geval is de cognac afkomstig van Mauxion, gebotteld van een vat uit de Borderies dat in 1936 te slapen werd gelegd. Na 80 jaar op eik ging de cognac op Dame Jeanne, die in juni 2024 exclusief voor Passie voor Whisky werd gebotteld. Slechts 42 flessen kwamen er uit de glazen ballonfles. Ik ga er maar even voor zitten.

De neus onthult onmiddellijk dat dit een écht oude cognac is én dat hij uit de Borderies komt. Ik krijg naast een panoplie aan gedroogd fruit à la perzik, abrikoos en appelsien, maar ook vijgen en rozijntjes, een mooie toets van eikenhout (zonder dat hij oaky is), een subtiele hint van rancio en een prachtig floraal aroma. Ik ben nu al in de zevende hemel.

Mamma mia, wat is dit goddelijk op de tong! Zachter dan de bips van een baby, waar wel meteen weer lekker kruidig op kruidnagel, saffraan en zelfs wat peper. Het fruit domineert wel met een karrenvracht aan appelsien en perziken. Honing en pruimtabak verschijnen midpalate, alsook weer die rustieke toets die je bij echt oude cognacs aantreft en je doen beseffen dat je iets heel uitzonderlijks in je glas hebt zitten.

De afdronk is het orgelpunt: lang, kruidig, geraffineerd en zacht drogend.Dit is géén cognac voor bij de koffie of na de maaltijd. Dit is een cognac waar je rustig voor moet gaan zitten en in alle sereniteit van genieten. Dit is een vloeibaar kunstwerk. Als jij zo’n 490 EUR veil hebt voor een flesje cognac van meer dan 80 jaar oud (wat eigenlijk meer dan vriendelijk geprijsd is voor dit spul), dan moet snel hier klikken en hopen dat er nog eentje beschikbaar is. Met dank aan Passion for Whisky voor het gulle sample.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-09-2024



Cognac: Mauxion 1960 Fin Bois Selected by Passion for Whisky

Tasting Notes Posted on 14/09/2024 06:30

Distilleerderij : Mauxion
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Mauxion 1960 Fin Bois, Selected by Passion for Whisky, 78 bts
Kleur: koper
ABV: 42%

Machtig

Mauxion werd opgericht in 1743 en momenteel gerund door de dertiende generatie – weliswaar onder de kundige leiding van Prunier, één van de grotere namen in de cognac-industrie. Ik proefde eerder al drie cognacs van dit merk en was iedere keer bijzonder aangenaam verrast, dus ligt de lat relatief hoog. Fins Bois, da’s de regio waar deze cognac vandaan komt. Hij werd in 1960 te slapen gelegd, dus is hij meer dan 60 jaar oud! Het Nederlandse Passie voor Whisky – onder de kundige leiding van Stefaan van der Boog, bijgestaan door de immer sympathieke Michel Doove (die me het sample bezorgde, nvdr) – bottelde ocharme 78 flesjes. De cognac heeft een prachtige, heldere koperen kleur en trekt dikke tranen in het glas. Het water komt me nu al in de mond.

Hij is onmiddellijk heerlijk zoet en tropisch met een karrenvracht aan in honing gedrenkte rozijnen, drakenfruit en gedroogde vijgen. Om één of andere onverklaarbare reden verschijnt de kleur paars voor mijn geestesoog. Dat wordt gevolgd door een zachte toets van karamel en wat eikenhout, vers geboende parket en nieuwe lederen zadeltassen. Machtig!

Een mooi stoofpotje van allerhande geel en wit fruit streelt mijn smaakpapillen, elegant en geraffineerd, alvorens een ingetogen kruidigheid de mond helemaal warm maakt. Kruidnagel, kaneel en zelfs een mespuntje oregano. Vanille en honing verzachten de boel terug. Erg aangenaam en toegankelijk.

De afdronk is een feest. Lang, wederom elegant en geraffineerd. Zachtjes drogend op het sterfbed, zoals het een goeie cognac van deze leeftijd betaamt.

Wederom een pareltje. Op het moment van schrijven, was dit snoepje hier verkrijgbaar voor zo’n 240 EUR. Bedankt voor het sample, Michel.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-09-2024



Cognac: Paul Beau Cuvée Simone

Tasting Notes Posted on 13/09/2024 16:30

Distilleerderij : Paul Beau
Regio: Frankrijk
Fles: Paul Beau, Cuvée Simone, Grande Champagne, 91 bts
Kleur: mahonie
ABV: 44%

Merci Mamie

Sta me toe om even anderhalf jaar terug in de tijd te keren. We schrijven 4 mei 2023 en bevinden ons bij Pieter Knapen in zijn belevingswinkel Malternative-Belgium nabij Hasselt. In aanwezigheid van de sympathieke Olivier en Léa Laurichesse maken we kennis met hun gamma van zowel het door henzelf pas opgerichte Laurichesse alsook het merk Paul Beau dat ze twee maand eerder – in maart 2023 – hadden overgenomen van de schoonfamilie. Heerlijk spul dat Dearly Beloved en mij helemaal betoverde. Het jaar nadien bezochten we de distilleerderij zelfs in Segonzac en proefden we rechtstreeks uit het vat. Maar terug naar de tasting bij Pieter. Het snoepje van de avond was een specialleke zonder label genaamd Cuvée Simone. Mamie Simone is de grootmoeder van Olivier, die deze eau-de-vie meer dan 60 jaar geleden zelf assembleerde. De feedback op de avond was weergaloos en de smeekbede om hiervan een flesje te kunnen kopen is blijkbaar niet in dovemans oren gevallen, want ter ere van Mamie Simone’s 91e verjaardag, besloten Olivier en Léa om hiervan precies 91 flesjes af te vullen en aan te bieden via Malternative Belgium. Ik was er als de kippen bij om hiervan een flesje te bestellen. Nummer 10 van de 91 werd enkele dagen later geleverd. Zet u schrap!

Intens aromatische neus op pruimen, vijgen, abrikozen, café frappé met kaneel en flink wat zoethout. Heerlijk!

Dat wordt prima verdergezet op smaak. Elegant en complex op (nu eerst) zoethout, gevolgd door gedroogde pruimen en toffee, sultantas en sappige abrikozen. Iets van leder met een zachte kruidigheid en een mooi drogend effect. Machtig.

De afdronk duurt de spreekwoordelijke 91 jaar die Mamie geworden is, zo lang en entertainend. Dit is een cognac van de bovenste plank.

Wat een fantastisch weerzien was het met deze godendrank. Merci, Mamie. Toegegeven, het prijskaartje van 490 EUR is niet voor ieders beurs, maar zo’n snoepje kom je echt niet vaak tegen, dus ik kon de fles niet aan mij laten voorbijgaan. Ondertussen zijn alle 91 flessen al lang uitverkocht, natuurlijk.

94/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-09-2024



Cognac: Laurichesse Lot 75 Malternative Belgium #32

Tasting Notes Posted on 13/09/2024 06:30

Distilleerderij : Laurichesse
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Laurichesse Lot 75 Grande Champagne, Malternative Belgium #32 ‘Les jeux des fruits’, 528 bts
Kleur: koper
ABV: 46.8%

Perfectie

Laurichesse! Mijn favoriete cognachuis! Toen ik eind augustus de mail ontving van Pieter Knapen dat hij een nieuw vaatje geselecteerd had – nummer #122 dat maar liefst 528 flessen opleverde, waarvan ongeveer een derde richting China vertrok voor Maltopedia – was ik er als de kippen bij om mijn bestelling te plaatsen, natuurlijk. Tot nog toe ben ik er in geslaagd om twee flesjes van elke release van Olivier en Léa te bemachtigen: eentje om meteen open te trekken en eentje om in de almaar groter wordende cognac-verzameling te steken (mijn pensioen, als ik dat mag halen, zal gewéldig zijn). Deze 32e cognac release van Malternative Belgium kreeg de naam ‘Les jeux des fruits’ mee, wat betekent dat we ons aan een fruitig feestje mogen verwachten.

Om met de deur in huis te vallen: die neus is gewéldig! Tropisch fruit à la mango en sterfruit, papaya en drakenfruit, opgesmukt met kweepeer en een confituur van Sevilla appelsienen. Complex, vraagt u? Het woord dekt de lading niet.

Boem, pats, paukenslag! In het kwadraat, ladies & gentlemen, want wat een prachtige smaakontwikkeling. De tong wordt eerst gestreeld met zoete toetsen van overrijp en sappig fruit, gevolgd door iets donkerdere toetsen van gekonfijt fruit (weer mango en papaya, maar nu ook flink wat abrikozen, kaki en passievrucht). Een zachte kruidigheid zorgt voor een mooie warmte in de mond. Ik wordt hier eerlijk gezegd een beetje stil van. Exquis, vraagt u? Het woord dekt de lading niet.

Heerlijk lange, warme, fruitige afdronk. Deze cognac blijft maar geven… Ik zet mijn glas aan de kant en ga er morgenochtend nog eens aan ruiken… Bevredigend, vraagt u? Het woord dekt de lading niet.

Het enige woord dat de lading dekt voor deze cognac, wat mij betreft, is perfectie.

96/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-08-2024



Rum: TDL 2009 The Roots

Tasting Notes Posted on 12/09/2024 16:30

Bottelaar: The Roots
Regio: Trinidad
Fles: Rum TDL 2009 The Roots, 201 bts
Kleur: xxx
ABV: 63.0%

Dertien

De meeste recente botteling (op het moment van schrijven) van The Roots is deze rum uit Trinidad, gestookt in december 2009 en na 14 jaar – waarvan 10 jaar rijping in de tropen en 4 op het Europese continent – gebotteld op een vatsterkte van maar liefst 63%. Leuk detail: een deel van de opbrengst gaat naar het Fonds voor ALS van Alain Verspecht.

Excellente neus op tropisch fruit à la lychee, pruimen, kokosnoot, mango en gekonfijte appelsienschillen, opgesmukt met lentebloesems, walnoten, koude koffie en rietsuiker. Geweldig!

Hij plakt aan je tanden en doet je even naar adem happen. Lekker pikant en kracht op pruimen en mokka, maar ook kokosnoot, kruidnagel en kaneel. Stevige jongen, hoor. Hij danst als een duiveltje op je tong!

Dankzij het erg hoge ABV blijft hij ook heerlijk lang nazinderen – lekker zoet en pikant tot het allerlaatste moment.

Ik heb het geluk gehad al tien van de dertien releases van The Roots te proeven en ze zijn stuk voor stuk uitstekend. Deze dertiende editie, hun 5e rum nota bene, is dat eveneens. We zijn niet verbaasd.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2024



Likeur : François Peyrot Poire Williams & Cognac de Grande Champagne

Tasting Notes Posted on 12/09/2024 06:30

Bottelaar: François Peyrot
Regio: Frankrijk
Fles: François Peyrot Liqueur Poire Williams & Cognac de Grande Champagne
Kleur: goud
ABV: 30%

Peren

In de zomer van 2024 waren Dearly Beloved en ik op vakantie in de cognacstreek en François Peyrot was toen het eerste huis dat we bezochten. Na een gezellige toer doorheen de distilleerderij en de warehouses was het tijd om één en ander te proeven. Naast de cognac, proefden we ook hun pineau – want de meeste producenten maken deze twee spirits naast elkaar. Maar we werden aangenaam verrast door het feit dat François Peyrot zich ook specialiseert in cognaclikeuren! Zo maken ze er eentje met sinaasappel, amandelen, kersen, perzik, mandarijn en zelfs koffie (en nog veel meer), maar onze aandacht werd getrokken door deze met Poire Williams.

De peren zijn dominant op de neus, wat deze likeur onmiddellijk aan de verwachtingen doet voldoen. Mierzoet, natuurlijk, maar wel met een mooie toets van de cognac, die hem een extra dimensie van fruitigheid geeft. Denk abrikozen en groene druiven.

Zo zoet op de tong, dat mijn tanden bijna uit mijn mond donderen. Dat hoeft niet te verbazen, natuurlijk. Peren, appels, druiven en kristalsuiker, maar dan met een zacht warme toets van kruiden.

Plakkerige en zoete afdronk.

Ik begrijp zeer goed dat dit hun best verkopende likeur is, hoor, want deze is erg lekker en uitnodigend. En laten we niet vergeten dat hij op de World Liqueur Awards in 2021 verkozen werd tot ‘Best Digestive in the World’. Een flesje kostte ons zo’n 30 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2024



Cognac: Pierre De Segonzac XO Art Malts

Tasting Notes Posted on 11/09/2024 16:30

Distilleerderij : Pierre De Segonzac
Regio: Frankrijk
Fles: Pierre De Segonzac XO for Art Malts, Lot 90 La Rencontre, Grande Champagne, 60 bts
Kleur: brons
ABV: 40%

Excellent

De Belgische bottelaar Art Malts lijkt steeds meer zijn weg te vinden naar goeie Franse spirits en verwent ons deze keer met een cognac uit 1990 die hij La Rencontre labelde, afkomstig van de kleine distilleerderij Pierre De Segonzac, die je kan vinden in La Nérole net ten noorden van het stadje… Segonzac. Al twaalf (!) generaties zijn ze daar aan de slag, sinds 1702. Vandaag staat Pablo Ferrand aan het hoofd van deze producent.

Heerlijk ronde en complexe neus op abrikozen, kaneel en geroosterde brioche, aangevuld met vijg en jasmijn, maar ook kweepeer en iets van hout. De eerste hint van rancio dient zich al aan. Excellente neus!

Zacht mondgevoel. Subtiel kruidig, maar wel lekker fruitig op vijgen, kweepeer en abrikozen, maar vanaf de tweede slok komt daar zelfs iets van roggebrood aan te pas en wordt hij warmer, kruidiger en ook droger. Excellent.

Het feestje wordt afgerond met een elegante, lange afdronk die van deze cognac een flinke smaakbom maakt.

Fantastische vatkeuze van Steven en de zijnen… alweer. Kudos!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2024



Cognac: Domaine La Prenellerie Hors d’Age

Tasting Notes Posted on 11/09/2024 06:30

Distilleerderij : Domaine La Prenellerie
Regio: Frankrijk
Fles: Domaine La Prenellerie Cognac Hors d’Age, 500ml
Kleur: brons
ABV: 40%

 Epargnes

Afgelopen zomer genoten Dearly Beloved en ik van een geweldige zomervakantie in een gite in Epargnes, ten zuidwesten van cognac en vlak aan het estuarium van Gironde. Op minder dan 40 minuten stappen lag het Domaine La Prenellerie van Frédéric Billonneau die er naast schuim-, witte, rosé en rode wijnen vooral bezig is met het produceren van cognac. Een bezoek kon niet uitblijven. En hoewel ik niet onder de indruk was van zijn VS en VSOP, kon zijn Vielle Réserve (30 jaar oud) mij wel bekoren, maar was ik vooral erg onder de indruk van zijn Hors d’Age, een cognac die meer dan 50 jaar had gerijpt en gemaakt werd van drie druivensoorten: Ugni Blanc, Folle Blanche en Colombard. We zitten in de regio Bon Bois.

Intense, aromatisch neus op rozenblaadjes en mango met flink wat cederhout. Daaronder zit nog een mooi zoetje als van rood fruit en de hint van rancio. Erg complex en indrukwekkend.

Olieachtig op de tong en onmiddellijk gelaagd met zoete, fruitige toetsen enerzijds, maar vooral kruidige en zacht drogende toetsen anderzijds, die zijn leeftijd en complexiteit benadrukken.

De afdronk is lang, leerachtig en droog.

Deze past perfect bij een kaasschotel of gewoon als heerlijk digestief na de maaltijd. En hoewel ik 83 EUR voor een flesjes van 500ml niet bepaald goedkoop vond, herhaal ik graag nog eens dat dit een cognac is die meer dan een halve eeuw op eikenhout gerijpt heeft. Eigenlijk is dit spul zo oud als ik. Dat heeft wel iets aparts.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2024



Volgende »